Vrienden maken in het buitenland

15 tips voor vrienden maken in het buitenland

Een nieuw leven. Wanneer je vertrekt uit Nederland om ergens anders te wonen, al is het maar tijdelijk, is het altijd belangrijk om vrienden te maken in het buitenland. Het draagt bij aan een ‘thuisgevoel’ na het werk een drankje op het terras of samen je nieuwe woonplek ontdekken.

Helemaal prima om dat ook alleen te doen, maar soms ook leuk om gewoon die ervaring iemand te delen. En dat niet alleen, denk ook aan situaties waarin je niet alleen wilt zijn zoals bezoek aan de arts of wanneer je het allemaal even niet meer ziet zitten en je die fysieke arm nodig hebt. Sociaal contact en vrienden is voor iedereen een belangrijke levensbehoefte.

Maar vrienden maken in het buitenland is niet altijd even makkelijk. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden tegenwoordig om niet iedere avond alleen op de bank te eindigen met de zoveelste Netflix serie. 

Geen zin om te lezen? Tessa en ik hebben samen een podcast gemaakt waarin we tips geven wat voor ons werkte om vrienden te maken in het buitenland.

Luister de podcast over vrienschappen >>


Voordat we beginnen, een kleine sidenote.
In grote stad is het relatief makkelijk om af te spreken met mensen er zijn zoveel opties. Zeker in steden zoals Barcelona. Zelfs de taal hoeft dan geen belemmering indien je Engels spreekt, sterker nog je kunt zelfs alleen met Nederlanders omgaan. Mocht je dat willen.

1. Deel een appartement

Ga je leven in de stad? Start dan in eerste instantie in een gedeeld appartement. Zeker in grote (dure) steden is het normaal om een huis te delen. Ik was 34 toen ik naar Barcelona ging en die eerste tijd huurde ik een kamer bij Argentijnse die al 18 jaar in Barcelona woont. Niet alleen krijg je dan al snel een goed beeld van de stad met waar alle leuke plekken zijn, het is ook nog eens voordelig. Zeker in grote steden. En ben je het zat, dan kun je rustig zoeken naar een plek voor jezelf. 

Wil je in Barcelona in een gedeeld huis? Check dan de app Badi of Idealista (optie compartir) Overigens is met meerdere mensen samenwonen heel normaal in Barcelona, ook als je boven de 30 of 40 bent! No worries. 

2. Gebruik Couchsurfing

Normaalgesproken gebruik je Couchsurfing tijdens het reizen, maar het werkt dus ook heel goed als je vrienden wilt maken in het buitenland. Zoek bijvoorbeeld naar mensen die dezelfde interesses hebben en wonen in dezelfde plek als jij. Ik zocht bijvoorbeeld op mensen die vegetariër/vegan in hun profiel hadden staan. Dit kun je natuurlijk zelf ook gewoon toepassen als je bv fan bent van hiken of wandelen. 

Binnen de app is er ook een functie waarin je kunt aangeven dat je nu beschikbaar bent om af te spreken met anderen. Je direct ziet wie er online is, met deze mensen kun je een groepje maken en afspreken. Zorg ervoor dat je dan wel even checkt of diegene dan woont in Barcelona, zo niet, kun je natuurlijk ook afspreken maar zal het minder bijdragen aan je doel: netwerk opbouwen/vrienden maken. 

*de app Couchsurfing was altijd gratis, maar door Corona wordt er een kleine bijdrage gevraagd. 

3. Zoek gelijkgestemden via Meet Up

De app Meet Up. Hier kun je werkelijk alles vinden. Zoek naar dingen die jij leuk vindt en ontdek een groepje enthousiastelingen bij. Zo ben ik via Meet Up gaan volleyballen en zo heel veel mensen leren kennen.  Ook kom je vaak vanuit dit soort Meet Ups in allemaal – meestal leuke – Whats App-groepen waarin je makkelijker ook een op een kunt gaan afspreken.

Vrienden maken in het buitenland

4. Zoek Facebook Groepen

Tessa en ik hebben hier heel aan de Facebook-groep Girls in Barcelona gehad (luister de podcast met de Nederlandse Thalassa om hier nog meer over te weten, zij heeft dit opgericht). Er is heel veel activiteit om andere vrouwelijke inwoners te ontmoeten in Barcelona. Zo heb ik een oproep geplaatst van mensen die netzoals ik vegan zijn en heb hier 2 vriendinnen, of eigenlijk 3 aan over gehouden! Ook kun je op zoek gaan naar Facebook-groepen voor wandelen, hiken, expats etc.

5. Via de app Bumble

Je kunt hier kiezen voor daten maar ook om te zoeken naar anderen die op zoek zijn naar vriendschap. Via een vriendin die ik heb ontmoet via Bumble kwam ik weer bij een meet up terecht speciaal voor vrouwen dat zij organiseerde. Vaak gaan dingen via via. 

6. Via werk

Tessa en ik werken beiden als freelancers. Het is daarom heel belangrijk om ook te connecten met andere freelancers. Deze gezamenlijke deler is al vaak een reden om gewoon eens een koffie te pakken. Gebruik hier een van de vele Facebook-groepen voor, Meet Up app en de lokale Nederlandse zakelijke netwerken. Tessa heeft zo heel veel waardevolle contacten en vrienden gemaakt door werk. Zo neemt zij in Barcelona actief deel aan de lunches van Mesa Naranja door de NBSO (Nederlandse Business Support Office) en ging ze naar events (pre-coronatijd maar die komen echt wel weer)  georganiseerd door bijvoorbeeld door de Kring. 

Wanneer je werkt bij een bedrijf, kijk dan eens of er activiteiten zijn die georganiseerd worden buiten werk en doe daar aan mee. Of ga samen hardlopen voor het werk met andere collega’s of stel een voetbalteam samen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Of meld je aan bij een leuke co-working plek, hier worden vaak activiteiten georganiseerd waardoor je makkelijk weer met andere mensen in contact komt. 

7. Werk aan je online zichtbaarheid 

Klinkt gek maar aanwezig zijn op sociale media is ook echt belangrijk. Door je Linkedin en Instagram goed op orde te hebben en je stem te laten horen, vinden mensen jou ook. Kijk dus niet raar op wanneer iemand jou gewoon uitnodigt om een kop koffie te gaan drinken. Het mooie? Ook dit soort contacten kunnen uitmonden tot een vriendschap. 

8. Maak vrienden met je buurtjes

Soms zijn nieuwe vrienden heel dichtbij! Je buren! Maak een praatje als je ze op de gang tegenkomt. Iedereen vindt dat leuk. Een leuke app die je hierbij kunt helpen is Next Door app.

9. Via je eigen bestaande netwerk

Je kent meer mensen dan je denkt! Kijk daarom ook eens in je eigen netwerk wie er mensen kent in de plek of regio waar jij gaat wonen. Het helpt echt om zo meer vrienden te maken in het buitenland. Hoe? Via bijvoorbeeld Linkedin, Instagram of Facebook, wees beetje brutaal en vraag gewoon als je aanknopingspunten ziet of je eens koffietje kunt doen met diegene. Op facebook of Instagram zal het wat informeler zijn, via Linkedin is het wel meer zakelijk. Het zal je verbazen! 

Vrienden maken in het buitenland

10. Schrijf je in voor een cursus

Ga bijvoorbeeld een Spaanse cursus doen, dan heb je gelijk twee vliegen in één klap. Wist je dat er ook gratis cursussen Spaans en Catalaans zijn in Barcelona? De gemeente biedt deze cursussen voor iedereen die een NIE heeft. In Sant Antoni zit San Calders. De eerste keer dat je komt moet je een pasfoto meenemen en kopie van je NIE. Ze bieden gratis taallessen door de weeks. Bekijk ook alle locaties waar je dit kunt doen.  Liever wat beweeglijks? Ga een flamengo cursus doen!

11. Word lid van een sportschool of vind een sportclub

Dit is goed voor je lichaam en geest maar ook zeker voor je Spaans! Je leert zo heel makkelijk allerlei Spaanse woorden. Tenminste….in Barcelona dan wel goed zoeken dat niet al je lessen in het Catalaans zijn indien je Spaans wilt leren. Tessa is gek op dansen, zij heeft via Instagram heel veel leuke mensen ontmoet en het danscircuit heel veel leuke mensen ontmoet.

12. Ben je single: ga daten! 

Ik heb vriendinnen die nu vrienden zijn met dates die achteraf geen liefdesmatch waren, maar wel op vriendschappelijk vlak. Daten is ook een leuke manier om meer van de plek te weten te komen, zeker als je een local date of iemand die er al lang woont! Wanneer je een relatie hebt en een dating app beetje vreemd is op je telefoon, dan is misschien handig om couchsurfing te gebruiken of dus bumble.

13. Ga vrijwilligerswerk doen

Je zult tijdens het doen van vrijwilligerswerk vaker in contact komen met locals. Erg leuk! Er zijn genoeg dierenasielen of plaatselijke kleine events waar ze altijd een handje nodig hebben. 

14. Connect losse vrienden en vriendinnen

Wanneer je een aantal ‘losse vrienden’ hebt en je hebt het vermoeden dat ze best prima met elkaar overweg kunnen, stel dan eens voor om gezamenlijk af te spreken. Etentje, een activiteit of drankjes op het terras. Het helpt als iedereen open minded is, internationaal helpt en initiatiefnemers zijn. 

15. Wees niet bang om te praten 

Ook in je houtje touwtje Spaans kun je contact maken, of als je in een community woont met veel internationale mensen is Engels natuurlijk ook prima. Praat met de groenteboer, maak een praatje met de schoonmaakster, makelaar, je bovenbuurman of die gezellige vrouw bij de bakker. En wordt je keer uitgenodigd maar vind je dat beetje eng, gewoon doen! In het ergste geval is het helemaal niet leuk en ga je weer naar huis.

Vrienden maken in het buitenland
Foto gemaakt door: Humberto Segura

Algemene tips om vrienden te maken in het buitenland

 • Zeg gewoon ja als iemand wat voorstelt om te gaan doen! Zeker als je wat introvert bent, het is best spannend, maar bedenk dat de mensen die jou vragen of die jij vraagt…of in dezelfde situatie zitten of hebben gezeten en ze zullen nooit denken: wat raar of wat stom. En zelfs als dat zo is, whatever!
 • Heb geduld: vriendschappen groeien en herinneringen zijn hierbij essentieel. Ga dus vooral erop uit om dingen samen te ondernemen: huur een auto, ga iets leuks doen, of organiseer zelf dingen. Bedenk ook dat het tijd kost. Koffietje hier, koffietje daar, uit eten daar. Kost tijd en geld, maar als je vastbesloten bent om een netwerk met vrienden op te bouwen is dat belangrijk om je te realiseren. En qua kosten, gelukkig is een café americano meestal niet duurder dan 1,50 dus dat zijn heel wat koffietjes ;-). 
 • Soms is het wel lastig dat mensen kortdurig ter plaatse blijven. Dat kan zonde zijn van de energie. Sommigen zijn er echt maar twee maanden, voor een stage bijvoorbeeld. Je kunt daar natuurlijk niet echt op selecteren, maar als je weet dat dit het geval is, zou ik daar niet echt energie aan geven.
 • Laat het los dat je lokale vrienden moet maken. Het is leuk, maar het hoeft niet. Lokale mensen hebben het ook druk. Kijk maar naar jezelf in NL. Hoe snel maak jij internationale vrienden? 

Allerbelangrijkste: Vrienden in het buitenland maken kost tijd! Als jij snel een netwerk wilt opbouwen, dan moet je hierin investeren. Dus reserveer tijd hiervoor. En – zeker in Spanje – wees flexibel: als je op straat iemand tegenkomt en er wordt spontaan gezegd om samen even terras of koffie te doen: just do it! Je huis opruimen komt later wel ;-). Prioriteer voor jezelf wat het belangrijkste is. 

Wees voorbereid dat niet iedereen die je ontmoet een vriend of vriendin van je wordt en dat het contact ook in de loop der tijd kan verminderen. Voel dat niet als falen, laat het los en ga weer verder. 

Ja leuk, maarre wat nou als je in een dorpje zit?

Dan worden dingen zoals de taal leren, Facebook-groepen, werk, vrijwilligerswerk en eigen initiatieven nog relevanter. Denk ook aan transport: wellicht is een auto dan wel echt nodig omdat je dan makkelijker dingen kunt doen.

Je kunt ook zelf dingen organiseren! Denk aan een mini festivalletje en presenteer je idee aan de plaatselijke burgemeester.

Vergeet Nederland niet

En als allerlaatste blijf in contact met je vrienden in Nederland. Aangezien Spanje prima te bereizen is met trein, auto en vliegtuig is het heel goed mogelijk om in contact te blijven.

Al met al hopen we dat je inspiratie hebt om gewoon vooral het initiatief durft te nemen om nieuwe mensen te leren kennen, ook al is het soms eng. We verzekeren je: het is het allemaal waard! Vrienden maken in het buitenland doe je niet voor niks, vaak worden zij ook je ‘familie’.

Mocht jij nog tips hebben, laat een comment achter onder de blog! Of stuur ons een berichtje op Instagram

Saludos

Volg ons op:

 

2 reacties

 1. Marie-Louise

  Goh, wat een ontzettende leuke en informatieve website hebben jullie. Deze blog met veel interesse gelezen! Net begonnen aan het luisteren naar jullie podcasts.

  Veel herkenning en precies wat ik nu nodig heb, om mij verder te helpen in het maken van keuzes. Reuze bedankt voor jullie inspiratie ( ik woon sinds 1,5 jaar in Spanje )

  1. admin

   Wat leuk om te horen! Waar woon je in Spanje? Fijne dag!

Reacties zijn gesloten.