Vitamine S de podcast is een initiatief van Casi Todo. Casi Todo is dé online gids voor Nederlanders en Belgen die tijdelijk of permanent  (willen) wonen en werken in Spanje, opgericht door Danique Aaftink en Tessa Waalwijk. Allebei verhuisden zij in 2018 naar Barcelona en werden verliefd op Spanje. In de podcast Vitamine S delen zij door middel van interviews verhalen en ervaringen, geven ze tips en tricks en hopen zo Nederlanders en Belgen te inspireren hun dromen te volgen. 

Alle podcasts van Casi Todo: Vitamine S

Seizoen 2.

S2 E1. Vriendschappen

In de eerste aflevering van seizoen 2, een gesprek over vriendschappen. Wat ons betreft een zeer belangrijk onderdeel voor het thuisgevoel in Spanje en/of iedere andere plek waar je woont of gaat wonen. 

Hoe hebben wij dat aangepakt? Vrienden maken in het buitenland?  Vrienden maken op een plek waar je in principe niemand kent? Hoe kom je in contact met mensen? Welke apps en platforms kun je daarvoor gebruiken en wat zorgt ervoor dat vriendschappen blijven en intenser worden? En combineer je dat met de vriendschappen van je geboorteland en/of andere landen? 

Heb je vragen over of tips voor onze podcast? Topics waar je meer over wilt weten? Laat een review achter op Apple zodat andere mensen ons ook makkelijker kunnen vinden! 

Seizoen 1.

Danique Aaftink Vitamine S podcast Spanje

S1 E1. Danique Aaftink

In deze eerste aflevering van Vitamine S vertelt Freelance Online Marketingcommunicatie & Events Specialist en Founder van de blog Vegan Travel Life Danique Aaftink (36) en mede-oprichter van Casi Todo en de podcast, het inspirerende verhaal van haar weg naar Spanje. 

Hoe is deze wereldreiziger in Barcelona beland? Woont ze het hele jaar in Barcelona? Waarom houdt ze zo van Spanje? En wat mist ze uit Nederland? En hoe doet ze dat met haar werk? 

Een verhaal over een flexibel en vrij leven gedreven vanuit passie en vrijheid. 

Tessa Waalwijk Vitamine S podcast Spanje

S1 E2. Tessa Waalwijk

In deze aflevering van Vitamine S een interview met Freelance Sales specialist, danser, eigenaar van het vakantie appartement La Palmera, oprichter van Airbcn.eu én mede oprichter van Vitamine S en Casi Todo, Tessa Waalwijk (29). 

Hoe zette zij de stap naar Barcelona? En waar liep zij tegenaan? Een verhaal over het durven experimenteren en het volgen van dromen met kleine stapjes. 

Meer informatie over zaken doen in Spanje? Lees het interview met Tessa Waalwijk van de Kvk.

Thalassa van Beek Vitamine S podcast Spanje

S1 E3. Thalassa van Beek

In deze aflevering van Vitamine S vertelt oprichter van de Facebook groep Girls in Barcelona en Freelance Social Media Specialist Thalassa van Beek (32) haar emigratieverhaal. 

Hoe is ze in Spanje terecht is gekomen en waarom wilde ze dit zo graag? Hoe is het om autónomo, oftewel Spaanse Freelancer, te zijn? Een inspirerend verhaal met heel veel tips, optimisme en levenslust! 

Meer informatie over de tool die Thalassa gebruikt om te factureren naar niet-Europese landen? Ga naar de website van TransferWise 

Jasper Vitamine S podcast Spanje

S1 E4. Jasper van Dorrestein

In deze aflevering van Vitamine S een gesprek met Jasper van Dorrestein, hij woont sinds maart 2012 in Spanje. Al sinds 2016 is hij oprichter van BCN Business Agency waarin hij Spaanse en Catalaanse bedrijven helpt bij hun zakelijke ontwikkelingen in het buitenland (exportondersteuning) maar ook buitenlandse bedrijven helpt in Spanje te vestigen. 

Daarnaast is hij als opstarter van de NBSO (Netherlands Business Support Office) het gezicht voor Nederlanders in Spanje. Hierbinnen heeft ook La Mesa Naranja opgericht, de maandelijkse casual lunch om Nederlanders met elkaar te verbinden. 

Met zijn netwerk is hij voor veel mensen het eerste aanspreekpunt in Spanje. Hij is een groot fan van regio Catalonië en specifiek Castelldefels, wat wordt betoogd met gegronde argumenten vanuit jarenlange reis- en woon ervaringen in het buitenland. Door zijn precieze, optimistische en open observaties beschrijft hij de wereld op een hele rake en positieve manier. Wij raakten niet uitgepraat met deze inspirerende man! 

Lees het interview met Jasper vanuit Dutch IT Channel. 

Bekijk verschillende ondernemersverhalen van Nederlandse ondernemers in Spanje.

Annebeth Vis Casi Todo

S1 E5. Annebeth Vis

In deze vijfde aflevering van Vitamine S een interview met Annebeth Vis (44). Wat een inspirerende en ondernemende vrouw! Annebeth is van origine historica en journaliste en kwam in 2002 in Barcelona terecht tijdens een Erasmus-uitwisseling. 

Ze schreef talloze artikelen voor Nederlandse media, is marketing creator voor bijvoorbeeld Espanje Magazine en Euro Economics en is al jaren auteur van de time to momo stadsgids Barcelona (voorheen 100% Barcelona). 

Sinds 2014 blogt ze over Barcelona op haar welbekende website: www.barcelonatips.nl.  Hier vindt je alles wat je moet weten over de stad, geeft ze praktische informatie en tips voor onbekende plekken waar de locals graag komen.

Ook is ze oprichter van de Facebook groep “Nederlanders in Barcelona.” Ze woont midden in de gotische buurt, waar ze samen met haar Argentijnse partner oprichter en eigenaar is van El Ciclo, het allerleukste fietstour – en fietsverhuurbedrijf van Barcelona.   Daarnaast is ze ook nog moeder van een prachtige dochter: Olivia (5).  En alsof het nog niet druk genoeg is; Annebeth stapt ook nog regelmatig als gids op de fiets om bezoekers Barcelona te laten zien.

In deze podcast komen alle onderwerpen aan bod: Studeren in Barcelona, werken als freelancer (autónomo), een business starten, COVID-19, politiek, sociale gebruiken, zwangerschap, opvoeding met verschillende talen en nog veel meer! 

S1 E6. Dorieke van Maanen

De zesde alweer! In deze aflevering een interview met  Dorieke van Manen (27). Dorieke woont sinds september 2018 in Spanje. Tijdens haar studie HBO Verpleegkunde ging het knagen. Is dit het? Wil ik dit nu mijn hele leven dit blijven doen?

Ze kreeg interesse in schrijven en fotografie en wilde de wereld zien. Ze besloot 3,5 jaar geleden een klein stapje te maken: een korte reis naar IJsland. Daar ontmoette ze Adrian. Haar grote liefde. Ze besloot een maandje naar Barcelona te gaan om hem op te zoeken. Kort daarna gooide ze volledig het roer om.

Ze verliet het Nederlandse dorpsleven voor het bruisende Barcelona, schoolde zichzelf om tot fotografe en dompelde zich in het Spaanse leven en taal door haar vriend en schoonfamilie.

Op dit moment woont ze in Reus, werkt ze als fotograaf in Spanje en Nederland. Ze maakt voornamelijk portretten van vrouwelijke ondernemers en foto’s van koppels en bruiloften. Ook al is het door de corona situatie wat rustiger,  ze zit niet stil en blijft zichzelf door ontwikkelen.

Hoe was het om zo een rigoureuze stap te maken en alle aspecten in haar leven te veranderen? Hoe heeft ze dat aangepakt? Je hoort het in deze gloednieuwe aflevering van Vitamine S!

S1 E7. Lotte Engels

In deze zevende aflevering van Vitamine S gaan we in gesprek met Lotte Engels (38). Een bekende voor bijna alle Nederlanders in Barcelona. In 2009 kwam zij naar Barcelona met haar vriend Paul en startte ze met een baan bij Hewlett Packard. 11 jaar later is ze er nog steeds. En hoe!

Inmiddels heeft ze twee kinderen Bobbi (5) en Mila (8) en is ze Chief Representative van de NBSO (Netherlands Business Support Office) in Barcelona en voorzitster van De Kring Nederlandse Business Club Barcelona.  De twee belangrijkste  ingangen en aanspreekpunten voor Nederlanders die willen ondernemen in en/of uitbreiden naar Spanje.  

Ze verbindt ondernemers vanuit allerlei verschillende branches met elkaar en geeft ze de informatie die ze nodig hebben om hier succesvol te kunnen zijn. Op welke manieren doet zij dat precies binnen het NBSO? En wat is het doel van de Kring? Je hoort het allemaal in deze gloednieuwe aflevering! 

Favorietjes van Lotte

Plaats: Calella de Parafrugell – Costa Brava & Provincie La Rioja 

Restaurant: De restaurants bij La plaza de la Vila de Gràcia in Barcelona 

Gerecht: Paella

Erwin Groenendijk Blue Bricks

S1 E8. Erwin Groenendijk

Na een mooie reis door Zuid-Amerika, heeft hij nog niet genoeg van de warme en zonnige vibes. ☀️Hij besluit in 2015 naar Barcelona te gaan en daar te werken bij Hewlett Packerd. Maar na een tijdje merkt Erwin dat deze manier van werken en leven niet zijn eindstation moet zijn.

Geïnspireerd door het boek Rich dad, Poor Dad van Robert Kiyosaki en het platform Biggerpockets, krijgt hij een andere kijk op werken en leven en worden zijn doelen en dromen steeds concreter.

Hij start, samen met twee compagnons, My Blue Bricks en dit is direct een succes. Ook verhuurt MyBlueBricks Coliving kamers voor expats en studenten.

In deze aflevering zullen we dieper ingaan op het kopen, verbouwen, verkopen (flippen) en/of verhuren van vastgoed in Spanje.

Meer leren over vastgoed? Bezoek de website van My Blue Bricks.

Favorietjes van Erwin
Favoriete plaats: San Sebastián, Baskenland. Zwem van het strand naar het eiland!

Favoriete restaurant: Taverna El glop, in Barcelona Gràcia

Favoriete gerecht: Zwarte paella (paella negra) – Marisco!

S1 E9. Mirjam Maarleveld

In deze 9e en laatste aflevering van ons eerste seizoen: een gesprek met Mirjam Maarleveld. Mirjam kwam 5 jaar geleden naar Barcelona als expat en zag dat het niet altijd makkelijk was om de juiste informatie te vinden om alles goed te regelen voor haar verblijf hier.

Aanvragen NIE, woning vinden, belasting aangifte, gebruik maken van het Spaanse zorgstelsel… Ze kwam op het idee om hier een platform voor op te richten; Barcelona Expat Life. Een plek voor bedrijven om in contact te komen met expats en een plek voor expats om banen te vinden en vorm te geven aan hun leven in Barcelona. 

We bespreken hoe het is om een expat te zijn in Barcelona. Wat voor opties zijn er qua werk? Wat verdien je dan ongeveer? Kun je ook parttime werken? Is er eigenlijk een verschil tussen een expat en een immigrant? Zijn Nederlanders gewild op de arbeidsmarkt? Wat is het verschil qua belastingaangifte in vergelijking tot Nederland? Hoe worden de expats ontvangen in Barcelona? 

Kortom hoe kan Barcelona Expat Life je helpen om een geschikte baan te vinden en je leven vorm te geven in Barcelona?

Een hele interessante en mooie afsluiter van dit zonnige Vitamine S seizoen! 

Favorietjes Mirjam
Plaats: de menselijke torens (Castells) in verschillende plaatsen in Catalonië.
Restaurant: Salterio in Barcelona
Gerecht: Tapas.